Uwielbiam kurki, przypomina mi to rodzinne strony ...
Pieprznik jadalny, liszka lub popularnie zwana kurką występuje na terenie całego kraju.Owocniki wyrastają od czerwca do października. Wysyp grzybów jest silnie uzależniony od pogody i długości trwania zimy.Kurki, podobnie jak inne grzyby, nie są szczególnie wartościowymi produktami. Zawierają bardzo dużo wody oraz nieco tłuszczu i białka. Obecne w kurkach witaminy grupy B, C, D, E, beta karoten oraz minerały jak wapń, fluor, jod i potas występują w nieznacznych ilościach. Niestety podobnie jak inne grzyby sa cieżkosrawne i należy unikać jedzenia ich przed snem!
Postanowiłam przygotować kurki nie jak większość przepisów, czyli w sosie śmietanowym a na rosole podane z pełnoziarnistym makaronem!
Składniki:
- 350 g świeżych kurek
- 2 łyżki masła
- 1 średnia cebula
- 1 kostka rosołowa
- kilka gałązek koperku
- sól , świeżo zmielony czarny pieprz
- makaron pełnoziarnisty świderki
około 5-10 minut.
Uwaga! Nie należy dusić zbyt długo aby nie rozgotować grzybów - powinny być jędrne.
Dodać ugotowany makaron i świeży koperek.
Gotowe danie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz