Po ostatniej wizycie w Barze Wegetariańskim i spróbowaniu kotletów z kapusty kiszonej
stwierdziłam, że koniecznie muszę spróbować sama przygotować je w domu!
Poszukałam w sieci i znalazłam kilka przepisów, które po zmodyfikowaniu zaowocowały nowym
przepisem idealnym dla moich kubkow smakowych!
Składniki:
1kg kapusty kiszonej
2 cebule
1/2 szklanki otrębów pszennych
1-2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
2-3 jajka
świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek do smażenia
Początkowo dusimy kapustę w małej ilości wody przez ok.15 minut.
Następnie czekamy aż kapusta ostygnie, odlewamy wodę i siekamy.
Do kapusty dodajemy zarumienioną na patelni cebulę- bez tłuszczu,
mąkę, otręby, świeżo mielony pieprz oraz jajka.
I nadajemy kształt kotleta!
Smażymy
Polecam ze względu na zawarte w kapuście kiszonej związki regulujące gospodarkę estrogenów -
odpowiedzialne za pozbywanie się tłuszczu i wody podskórnej.
Kapusta kiszona przywraca równowagę kwaso-zasadową organizmu
i korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit dzięki zawartych
w niej bakteriach kwasu mlekowego.
Nie wspomne już o tym, że jest bogata w witaminę C- czyli jest inaczej mówiąc doskonały
antyoksydant, wzmocnienie odpornosci oraz ochrona komórek.
Podobnie jak otręby jest kopalnią błonniku!
Otręby pszenne oprócz wysokiej zawartości błonnika,
zawierają ponadto cenne witaminy (głownie z grupy B)
oraz sole mineralne (chrom, selen, cynk).
Korzystnie wpływają na trawienie, mogą powodować obniżenie ciśnienia
oraz poziomu cholesterolu i cukru we krwi.
Należy dostarczać organizmowi ok. 25-30 g błonnika dziennie.
Błonnik otrąb powoduje, że produkty przemiany materii
są szybciej usuwane z naszego organizmu,
utrudniając tym samym powstawanie chorób przewodu pokarmowego.
Otręby pszenne oprócz wysokiej zawartości błonnika,
zawierają ponadto cenne witaminy (głownie z grupy B)
oraz sole mineralne (chrom, selen, cynk).
Korzystnie wpływają na trawienie, mogą powodować obniżenie ciśnienia
oraz poziomu cholesterolu i cukru we krwi.
Należy dostarczać organizmowi ok. 25-30 g błonnika dziennie.
Błonnik otrąb powoduje, że produkty przemiany materii
są szybciej usuwane z naszego organizmu,
utrudniając tym samym powstawanie chorób przewodu pokarmowego.
Tak sobie myślę, mogłaś dać mi spróbować!!!!
OdpowiedzUsuńNic straconego! Zostały jeszcze w lodówce: częstuj się! ;-)
OdpowiedzUsuńhmm... chyba dałaś mi pomysł na jutrzejszy obiad :)
OdpowiedzUsuńwłasnie je robie :)
OdpowiedzUsuńJak wyszly'?;) dobre?
OdpowiedzUsuń