czwartek, 17 listopada 2016

Ptasie mleczko w wersji wege

Wkręciłam się nieco bardziej niż zazwyczaj w gotowanie, żeby być lepszą niż gorsza w tym. Dlatego też wybrałam się na warsztaty zdrowego żywienia, prowadzone z dietetyczka Anią ze Żryj Zdrowo . Zdecydowałam się na część poświęconą słodyczom. Nie ukrywam , że bez słodkiego żyć nie mogę więc dlaczego by nie połączyć przyjemnego z pożytecznym. Można przecież jeść zdrowe i słodkie desery!

Podzielę się z Wami przepisem na wegetariańskie ptasie mleczko, którego wykonanie jest bardzo przyjemne i szybkie.




Mleczko składa się z dwóch warstw : czekoladowej i śliwkowej.



Do warstwy czekoladowej potrzebujesz:

-400g mleczka kokosowego
-2 łyżki karobu
-2 łyżki ksylitolu
-2 łyżeczki agaru


Do warstwy śliwkowej potrzebujesz:

-400g leczka kokosowego
-150g śliwek (mogą być mrożone)
-2 łyżeczki agaru


Zaczynamy od podgrzania mleczka kokosowego i dodania karobu oraz ksylitolu. Mieszamy 
i gotujemy chwilkę i dodajemy agar. Gotujemy ponownie i mieszamy by uzyskać gładką konsystencję. Tak powstała masę wylewamy na blachę i odstawiamy w chłodne miejsce.



Drugą warstwę przygotowujemy następująco. Podgrzewamy mleczko kokosowe, dodajemy śliwki doprowadzając do wrzenia. Miksujemy na gładki krem. Kolejno dodajemy agar i ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 1-2 minuty. Wylewamy masę na przygotowaną wcześniej warstwę i ponownie zostawiamy do zastygnięcia.




I w tej prosty sposób powstała zdrowa słodka przekąska. Na zdjęciu ptasie mleczko podane
 z pralinami, z dodatkiem wiórków kokosowych.

Smacznego!

Podziękowania dla organizatorów warsztatów, Ani ze Żryj Zdrowo, Restauracji Avocado oraz Oldze Jędrzejewskiej na zdjęcia. 





3 komentarze: