czwartek, 6 grudnia 2012

இ Słodkie a zdrowe இ

Dziękuję osobom które wzięły udział w konkursie MIKOŁAJKOWYM, jutro wieczorem ogłoszę zwycięzcę !
A tymczasem temat który spędza mi sen z powiek ;-)
www.onet.zdrowie.pl
Od miesiąca nie jem słodyczy, nie piję kawy, zrezygnowałam też z kolorowych drinków na rzecz czerwonego wina. Nie jest łatwo, ale ćwiczę silną wolę!



Fot.: Monkey Business Images/Shutterstock.com


Ćwiczę z Ewą Chodakowską, mam postawiony cel i zamierzam go osiągnąć! 





Zamierzam wypracować zdrowe nawyki żywieniowe, swój zdrowy life style, otrzymując w zamian szczupłą
 i umięśnioną sylwetkę, zdrową cerę.

Źródło: www.gymflow100.com

Aby dotrwać w postanowieniu znalazłam kilka zdrowych rozwiązań jak dodać energii i zastąpić czekoladę. 
Wykluczyłam niezdrowe przekąski, a to wróg numer jeden nienagannej figury. 


Kilka słów o zdrowych przekąskach:


Zdrowa przegryzka pomaga w walce z nadwagą i chroni przed nagłymi atakami głodu. Jej zadaniem jest zaspokojenie apetytu, nasycenie i podtrzymanie tempa metabolizmu. Po zjedzeniu takiej przegryzki, poziom glukozy we krwi utrzymuje się na stałym poziomie, a organizm przyzwyczaja się do takiego stanu i nie odkłada zapasów w postaci tkanki tłuszczowej.





Natomiast zjedzenie słodyczy powoduje, że zawarty w nich cukier natychmiast przenika do krwi, co skutkuje gwałtownym zwiększeniem wydzielania insuliny i obciążeniem trzustki. Insulina w bardzo szybkim tempie obniża poziom cukru we krwi. To właśnie nagły wzrost, a następnie spadek poziomu cukru we krwi, wywołuje poczucie senności i błogości. Poza tym, słodycze dostarczają bardzo dużo energii, często ponad zapotrzebowanie naszego organizmu. Nadmierny poziom cukru i energii zostaje przekształcony w tłuszcz, który jest odkładany w organizmie. Częste spożywanie słodyczy może prowadzić nie tylko do otyłości, ale również do jej powikłań, takich jak cukrzyca, czy miażdżyca.


Jakie produkty więc wybrać, aby zaspokoić głód, a jednocześnie dostarczyć do organizmu składniki odżywcze, które nie spowodują wzrostu wagi?





Najlepiej, jeśli będą to produkty bogate w białko. Bardzo zdrowym nawykiem jest wybieranie produktów nabiałowych. Naturalne jogurty, kefiry, maślanki, twarożki są godne polecenia. Można do nich dodać ulubione zioła, czy owoce, wtedy zyskają także na smakowitości.



Słodycze, a także słone przekąski typu paluszki czy chipsy, można zastąpić:




  • bakaliami (orzechami, nasionami, rodzynkami): orzechy są bardzo korzystne dla zdrowia, gdyż są bogate w kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, działają przeciwzakrzepowo i obniżają ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Zawierają białko i błonnik pokarmowy, uzupełniają dietę w witaminę E oraz takie składniki mineralne jak potas i magnez. Są jednak wysokokaloryczne, dlatego dzienna porcja orzechów nie powinna przekraczać 30 g. Natomiast rodzynki zawierają wapń i bor, co zapobiega osteoporozie, dlatego są szczególnie polecane kobietom po menopauzie. Poza tym są bogate w żelazo, cynk i potas oraz w witaminy z grupy B. Pomagają utrzymać koncentrację, poprawiają pracę serca i wygląd skóry oraz podnoszą odporność organizmu. Pestki dyni, nasiona słonecznika i sezamu poprawią wygląd cery, dostarczą witaminy A, E, witamin z grupy B oraz cynk.


  • suszonymi owocami: morele, śliwki, jabłka, banany, daktyle zapewnią dowóz cennych witamin z grupy B, żelaza oraz błonnika pokarmowego. Są zdrowe, a przy tym sycące i słodkie, zaspakajają więc apetyt na słodycze. 



  • warzywami: odgrywają istotną rolę w żywieniu. Dostarczają bowiem składników regulujących procesy biologiczne ustroju, przyczyniając się tym samym w istotny sposób do utrzymania zdrowia. Ze składników tych wymienić należy: witaminy C, B1, B2, A, E i K, składniki mineralne, kwasy organiczne, pektyny, substancje aromatyczne, cukry łatwo przyswajalne, błonnik pokarmowy. Ponadto są niskokaloryczne, dlatego można je spożywać w dużych ilościach.


  • owocami sezonowymi: latem są to np. truskawki, czereśnie, arbuzy, natomiast zimą owoce cytrusowe i banany. Owoce są bardzo zdrowe, spełniają podobną rolę w żywieniu jak warzywa. Zawierają jednak spore ilości cukrów prostych, dlatego z ich spożywaniem nie należy przesadzać.


Zdrowa przegryzka nie tylko zaspokaja głód, ale także pozwala zachować zdrowie i urodę na długie lata. Przekąski bogate w błonnik pomagają w usuwaniu toksyn z przewodu pokarmowego, produkty zawierające beta-karoten przyśpieszają regenerację komórek, poprawiają kondycję skóry, wpływając na jej gładkość 
i jędrność, a witamina E opóźnia starzenie, chroni i odżywia włosy. Ważne są także nienasycone kwasy tłuszczowe oraz biotyna i krzem, które wpływają na prawidłowe ukrwienie skóry, sprawiają, że włosy staja się miękkie i błyszczące, a paznokcie twardsze i mniej podatne na złamania.


Słodkości takie jak żelki, cukierki i batoniki warto zastąpić zdrowymi cukrami, czyli takimi które mają cenne składniki odżywcze. Warto sięgnąć po miód lub egzotyczny, brązowawy cukier trzcinowy, którego bakteriobójcze i przeciwbólowe działanie docenili Chińczycy już 1000 lat p. n. e. Cukier ten nie tylko
 z powodzeniem zastępuje biały kryształ, ale ma także bardziej wyrafinowany smak. W sklepach ze zdrową żywnością znajdziesz także inne zdrowsze „dosładzacze”, zastępujące zwykły cukier – między innymi syrop daktylowy, korzeń lukrecji gładkiej i czystą melasę. W żywieniu malca liczy się przecież najbardziej to, czy składniki posiłków są zdrowe i potrzebne jego organizmowi! A mogą być i zdrowe, i smaczne.


Pysznego pszczelego produktu nie powinno zabraknąć w zdrowej diecie (z wyjątkiem diety alergików!). Swój wyjątkowo słodki smak zawdzięcza łatwo przyswajalnym cukrom prostym. Jest nie tylko smaczny,
 ale ma działanie naturalnego antybiotyku, dzięki czemu pomaga zapobiegać infekcjom. Szczególne właściwości ma miód plastrowy – jeszcze nie odwirowany. Jest bowiem wzbogacony o pyłek kwiatowy
 i propolis. ˚ucie plastra miodu bardzo dobrze wpływa na wzmocnienie dziąseł i zębów (pomaga również w leczeniu paradontozy). Spośród miodów odwirowanych najzdrowszy jest miód spadziowy, który łagodzi stany zapalne górnych dróg oddechowych. Miód pszczeli świetnie się sprawdza w domowych wypiekach – ciastach, herbatnikach, naleśnikach czy piernikach. Można nim słodzić kompoty
i herbatki. Podczas upałów przegotowana zimna woda (lub woda niegazowana z butelki) posłodzona miodem może stać się znakomitym orzeźwiającym napojem. Odrobina cytryny wzbogaci jego smak i doda witaminy C.


 http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com

Ponadto pij wodę! Woda nie tylko wpływa na dobrą kondycję naszego ciała. Najnowsze badania sugerują, że ma ona również zbawienny wpływ na nasz umysł i dobre samopoczucie.



20 komentarzy:

  1. bardzo fajny artykuł, ja też zaczynam wprowadzać zmian, nowe nawyki, mam nadzieję, że wytrwam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No to postawiłaś mnie do pionu tym postem! Czuję się wręcz zobligowana do przestrzegania tych zasad :) U mnie najgorzej ze słodyczami, ale walczę, walczę wciąż. A z plusów: stoi przede mną 1,5 l. wody i staram się ją pić, a wczoraj byłam na fitnesie. Maksymalny wysiłek, ale czułam się jak nowo narodzona. I to jest chyba dobry początek, prawda?
    Czy ta dziewczyna z hantlami to Ty?!
    pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) Cieszę się, naprawdę trzeba sobie ułatwiać życie a nie myśleć to nie to NIE... Ja też lubię słodkości, ale na mnie działają dwa argumenty, że cukier postarza i ogłupia dlatego postanowiłam poszukać zamienników :D Ja też po ćwiczeniach czuję się jak BOGINI :-) niestety jeszcze nie wyglądam jak ta dziewczyna z hantlami, ale dziękuję za podejrzenia że to ja :p

      Ściskam :)

      Usuń
  3. Bardzo fajny post. Wypisałaś wiele alternatyw dla złych przekąsek. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też od jakiegoś czasu staram się zdrowo jeść, a właśnie denerwuje mnie to, że każdy pyta "jesteś na diecie?". Nie, nie jestem na diecie, po prostu zdrowo jem :) i niezastąpione programy treningowe Ewy - rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo popieram, nawet nie wiesz jak JA się muszę czasami "tłumaczyć"z tego co jem ;) Jak nie jesz schabowego i pączusia do kawki to jesteś DZIWNA ;-) Każdy pracuje na swoje zdrowie, jak będziemy dbały teraz to w przyszłości to zaprocentuje! Trzymajmy się tych "dziwactw" ;-) dosłownie NIEZASTĄPIONE !! :)

      Usuń
  5. Agata super post!!! NIE CUKROM PROSTYM!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiadomo , powiedz STOP snickersom ;-) Byłam na wykładzie wczoraj i poleca się jeść masło z orzeszków ziemnych myślę, że tobie by to przypasowało :)

      Usuń
  6. Jezu, zjadłabym większość tych rzeczy.. ♥

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja ze słodyczy nigdy nie zrezygnuję, ale takie snickersy i tym podobne rzeczy jadam raz w miesiącu lub rzadziej. Ostatnio z racji na małe problemy z trawieniem przestawiłam się na drożdżówki i amerykany. A propos miodu, słyszałam, że miód ma również jakieś właściwości związane z gojeniem się ran, tzn. że jeśli osoba, która je dużo miodu, skaleczy się, to prędzej zagoi się jej rana. Ale nie wiem, czy to zgodne z prawdą, po prostu gdzieś to podchwyciłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. i ja zakupiłam Ewę i będę sobie dawać w kość :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super , Ewa jest genialna a samopoczucie bezcenne !

      Usuń
  9. Super post - nie ma to jak owoce i woda!

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam, ciekawy wpis. Zdjęcie ze szklanką z cytryną należy do mnie i zostało zrobione przeze mnie, także proszę o umieszczenie linku do mojego bloga. Oto zdjęcie: http://inrudzienkasmind.blogspot.de/2012/12/sodkie-zdrowe.html
    A tu mój blog oraz oryginalny wpis: http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/post/31048425705
    Pozdrawiam, Marta

    OdpowiedzUsuń