środa, 11 stycznia 2017

Stek z tuńczyka i frytki z batatów

Kto jeszcze nie próbował tego połączenia niech szybko naprawi ten błąd. Pyszne słodkie ziemniaki są źródłem witaminy A,C, potasu i błonnika. Frytki zrobione z nich są dużo zdrowsze i smaczniejsze niż te z Maca. 








Potrzebujesz:
-bataty
-oliwa z oliwek
-sól 
-szczypta płatków chilli
-rozmaryn 
-tymianek

Bataty myjemy i kroimy w słupki, wrzucamy do miski, dodajemy oliwę oraz przyprawy.
Rozkładamy na blaszce i pieczemy w piekarniku 220 stopni około 20 minut.



Następnie bierzemy stek z tuńczyka, dokładnie myjemy i tak jak słodkie ziemniaki, wrzucamy do miski z oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Odkładamy na około 20 minut, w tym czasie rozgrzewamy patelnię, gdy już jest nagrzana, smażymy stek z każdej strony przez około 3 minuty.



Do tego polecam dodać miks sałat, z sosem z miodu, musztardy francuskiej oraz oliwy z oliwek. 

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz